Saudská Arábia: Darcovia prisľúbili Jemenu pomoc v sume 4 miliárd dolárov

23.05.2012 Celý región

Rijád 23. mája (TASR) - Medzinárodní darcovia prisľúbili pomoc pre Jemen vo výške viac ako štyri miliardy dolárov (3,16 mld. eur). Stalo sa tak na dnešnej konferencii v metropole Saudskej Arábie Rijád. Uviedol to námestník britského ministra zahraničných vecí Alistair Burt.

Prísľub dali na stretnutí Saudská Arábia, západné štáty aj krajiny okolo Perzského zálivu, takzvaní Priatelia Jemenu, a to dva dni po tom, ako pri samovražednom útoku zahynulo takmer sto jemenských vojakov. Atentát ešte prehĺbil obavy zo silnejúcej prítomnosti teroristickej siete al-Káida v chudobnom Jemene.

"Dnes bolo prisľúbených viac ako štyri miliardy dolárov. Ale podstatou dneška bolo to, že sa znovu potvrdila podpora takej obrovskej skupiny krajín pre Jemen," povedal Burt.

Sedem humanitárnych organizácií vydalo v Londýne vyhlásenie s výzvou na okamžitú potravinovú a ďalšiu pomoc, aby sa tak odvrátila humanitárna katastrofa. Organizácie uviedli, že takmer polovica jemenských obyvateľov nemá dostatok jedla.

Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete, na konferencii v Rijáde už skôr vyhlásila, že chudobnej krajine na Arabskom polostrove venuje 3,25 miliardy dolárov z celkovej sumy štyri miliardy dolárov.

Rijád, ktorý už poskytuje ropnú a vojenskú pomoc svojmu susedovi, zvolal západné štáty a krajiny Perzského zálivu na konferenciu v novom veľkolepom hoteli, ovešanom krištáľovými lustrami. Saudská Arábia chcela na stretnutí diskutovať o tom, ako možno pomôcť Jemenu úspešne presadiť reformy a vyriešiť jeho chudobu, nedodržiavanie zákonov, násilie či zločinnosť.

"Potvrdzujem ešte raz našu pomoc Jemenu, aby sme podporili všetky fázy politickej iniciatívy, zameranej na dosiahnutie bezpečnosti, stability a prosperovania tejto krajiny, ktorá čelí hrozbám extrémizmu a terorizmu," povedal vyslancom saudskoarabský minister zahraničných vecí, princ Saúd al-Fajsal.

Skupina darcov, ktorej spolupredsedá Británia, viedla diskusie o politickom vývoji v Jemene od odstúpenia autoritárskeho prezidenta Alího Abdalláha Sáliha vo februári, keď sa skončila jeho tri desaťročia trvajúce vláda - takmer rok po masových protestoch.

Ďalšie stretnutie, zamerané na sľuby pomoci, sa bude konať v Rijáde koncom júna.

"Budúcnosť Jemenu nie je o jednorazových daroch. Budúcnosť Jemenu je o procese, ktorý sa už rozbehol a smeruje k premene krajiny," povedal námestník britského šéfa diplomacie Burt.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región